ACASA > CUM INTRETINEM SI PROTEJAM

INTRETINEREA SI PROTEJAREA PARCHETULUI

Durabilitatea oricarui tip de parchet depinde in cea mai mare masura de regularitatea si corecta intretinere. Daca regulile de intretinere sunt respectate, parchetul poate rezista in conditii exceptionale o lunga perioada de timp.

Iata cateva sfaturi urile:

- folosirea unor rondele de pasla aplicate pe talpa picioarelor de mobilier;
- montarea unor stergatoare de picioare la intrari deoarece microparticulele de pietris si praf actioneaza ca un abraziv asupra suprafetelor;
- nu lasati lucruri umede (pantofi, umbrele, etc) in contact cu parchetul, pentru evitarea decolorarii;
- stergeti imediat portiunile de suprafata in locurile unde s-a varsat alcool sau sucuri racoritoare;
- intretinerea generala, periodica, se face simplu cu ajutorul unui mop (care nu contine micro fibre) si 2 recipiente - unul pentru substanta de curatat si celalalt pentru apa curata ce va fi folosota pentru clatirea mopului;

Atentie la pozitionarea piesele mari de mobilier - asezate peste o pardoseala care include sistemul de incalzire al incaperilor - astfel incat sa fie posibila disiparea caldurii in mod uniform.

Panourile de parchet din lemn sunt produse naturale in intregime si, in consecinta, isi pot schimba culoarea naturala in timp.
Decolorarea apare in general in primele 3 - 6 luni. Exista insa tipuri de parchet (ex. parchetul tip Mocca din gama Exclusiv > Admonter) la care decolorarea, in urma expunerii la soare, este mult redusa din cauza aplicarii unui strat aditional de protectie UV in urma procesului de productie - finisare.

Climatul camerei.
In general, optimul de uniditate este cuprins intre 40 % si 60 %. Iarna, acest grad de umiditate scade din cauza intrarii in functiune a sistemului de incalzire.
Pentru mentinerea umiditatii incintelor se recomanda, decorarea camerelor cu plante ornamentale sau folosirea umidificatoarelor.

Parchetul se poate aspira sau matura zilnic si se poate sterge cu o carpa moale, curata si umezita in solutii de detergenti recomandati pentru intretinerea parchetului. Orice pata trebuie indepartata cat mai repede, folosindu-se produse de curatare specifice indepartarii diferitelor categorii de pete ( fructe, vin, cafea, sucuri, asfalt, ruj, adeziv, etc.